Pages

Thursday, June 25, 2015

RAMADHAN KALI INI

Assalamualaikum...
Today 8 Ramadhan 1436H. Alhamdulillah.. dapat menyempurnakan ibadah puasa dengan sempurna setakat ni.. hehehehe setakat ini la kan... untuk hari-hari depan belum tentu. Biasa lah special jadi wanita ni ada hari-hari tertentu dapat ABC.. bukan Air Batu Campur tapi Allah Bagi Cuti hehehe.. bak kata kawan aku sorang ni (kalau dia baca ni mesti dia gelakkan.. dah tau dah.. dapat imagine dah macam mana kalau dia gelak). Bila Allah dah bagi cuti tu, jangan lupa ganti ea.. kena ganti sebab WAJIB ganti tau..

Pengalaman berpuasa last year, aku berbadan dua... kalau diingat balik 1st week puasa memang macam budak-budak baru belajar puasa.. lembik habis plus muntah-muntah bagai.. sebab aku ni gastrik.. 1st day puasa memang angin teruk, sampai termuntah gitu.. tapi alhamdulillah tahun ni tak de rasa muntah-muntah. Lega alhamdulillah..

Pengalaman puasa tahun ni, puasa dikala Adam masih breastfeed. Adam baru 6bulan. Lain pulak senarionya.. 1st dan 2nd day Alhamdulillah cergas, sihat walafiat.. tapi masuk hari ke3 hingga ke7.. nauzubillah... energy habis langsung... balik kerja sampai rumah melepet terus.. energy dah sampai tahap maximum low.. tapi Alhamdulillah jugak sebab perut tak de rasa lapar.. mungkin sebab aku amalkan pati delima gulsan. Gastrik kan... kena la ambik apa2 supplement untuk kurangkan angin dan rasa lapar..

Ya Allah.. 
Mohon berikan aku kekuatan untuk terus berpuasa hingga ke penghujung 
Ramadhan ini. Ya Allah.. 
Kerana belum tentu aku akan bertemu Ramadhan akan datang.  :'(
Amin..

Akhir kata... Selamat menyambut ramadhan ea korang
#kosongkosong
hehehehe

Thursday, June 18, 2015

KUN ANTA | BE YOURSELF | JadiLah Diri Sendiri

Liujarihim, qoldat tu zohiru ma fihim ( لأجاريهم، قلدت ظاهر ما فيهم)  
Ketika ingin bersaing dengan mereka, aku telah meniru apa yang ada pada mereka
Pabadautu shakhson a-khar, kai atafa-khar,(فبدوتُ شخصاً آخر، كي أتفاخر)  
Lalu aku mula menjadi seperti orang lain, supaya aku boleh berbangga
Wa zonan tu ana, anni bizalika huztu ghina (و ظننتُ أنا، أنّي بذلك حُزْت غنى)  
Dan aku sangka jika aku lakukan seperti itu aku akan dapat kelebihan
Fawajad tu anni kha-sir, fatilka mazohir, (فوجدتُ أنّي خاسر، فتلك مظاهر)
Namun aku dapati yang aku perolehi hanyalah kerugian. Itulah yang nyata.


La la, (لا لا)  
La nahtajul ma-la, (لا نحتاج المال)  
Kai nazdada jama-la, (كي نزداد جمال)
Jauharna huna, (جوهرنا هنا)
Fi qalbi talala, (في القلب تلالا)
Tidak..Tidak...
Kita tidak memerlukan harta, 
agar bertambah cantik. 
Permata kita ada di sini, 
di dalam hati yang bersinar-sinar
La la, (لا لا)  
Nurdhin nasi bima-la, (نرضي الناس بما لا)  
Nardhohu la na ha-la, (نرضاه لنا حالا)  
Za-ka jamaluna, (ذاك جمالنا،)  
Yasmu yataa’la (يسمو يتعالى)
 
Tidak..Tidak...
Kita bukan diterima orang lain dengan apa yang tidak ada. 
Kita diterima adalah kerana perbuatan (akhlak) kita. 
Itulah kecantikan kita. 
Yang sangat tinggi dan mulia
Kun anta tazdada jamala (كن أنت تزدد جمالاً)
Jadilah diri kamu sendiri
pasti akan bertambah lagi kecantikan yang sedia ada

Attaqabbalhum, anna-su lastu qalliduhum, (أتقبّلهم، الناس لست أقلّدهم)  
Sungguh aku menerima mereka, dan aku tidak perlu meniru perwatakan mereka
Illa bima yurdhi-ni, kai urdhi-ni, (إلا بما يرضيني، كي أرضيني)  
Melainkan apa yang aku terima itu aku telah redha.
Sa akunu ana, mithli tamaman hazana, (سأكون أنا، مثلي تماما هذا أنا)
Aku akan menjadi diriku sendiri. Seperti diriku sepenuhnya. Inilah aku.

Fakona a’ti takfini, za-ka yaqi-ni, (فقناعتي تكفيني، ذاك يقيني)
Sifat qanaah sudah cukup untuk ku. Itulah keyakinanku

Saakunu ana, man ardho ana, lan asa’ la liri dhohum,(سأكون أنا، من أرضى أنا، لن أسعى لا لرضاهم)
Aku akan menjadi diriku sendiri, mengikut kemampuan diriku.
Aku tidak perlukan orang lain untuk menerimaku

Waakunu ana, ma ahwa ana, ma-li wama liridhohum, (وأكون أنا، ما أهوى أنا، مالي وما لرضاهم)
Aku akan jadi seperti diriku.
Apa yang aku inginkan. Untuk diriku dan bukan untuk diterima mereka



BE YOURSELF

In order to keep up with them, I imitated their looks and exterior
So I became someone else – just to boast

And I thought that through that I’d gained a fortune
But I found that I’d lost, for these are mere appearances

No, no,
We don’t need wealth to increase in beauty
Our essence is here, in our hearts it shines
No, no
We will not seek to please others with that which we deem unbefitting for ourselves
That is our beauty, rising and ascending above

Oh wo oh, oh wo oh..
Be yourself and you will increase in beauty

I accept people but I don’t imitate them
Except for what I agree with, to satisfy myself

I will just be myself, just the way I am, this is me
My conviction suffices, this is my certainty
 
I’ll be what I please to be
I won’t seek their acceptance
I’ll be whom I love to be
Why would I care about their acceptance 

Indahnya bait-bait lirik lagu Kun Anta ni.. Be Yourself... Jadilah diri sendiri..

Monday, June 15, 2015

PUTERI BUKAN NAMA SEBENAR


Puteri Bukan Nama Sebenar.. Lakonan Syahrul Ridzwan (my fav actor :-P) dan Cristina Suzanne. Dah nak habis drama ni... Best sangat2.. Dari segi acting.. Antara drama Hati Perempuan dan Puteri Bukan Nama Sebenar...aku pilih Drama Puteri Bukan Nama Sebenar..  Minggu ni last episod.. apalah ending nya kan.. Hope Ending yang telah aku jangkakan.. hehehehe.. 

Friday, June 5, 2015

Bunga Dhia

Ku menunggu kamu  
Ku menanti kamu saja  
Yang terindah dari Dia  
Yang tercipta dari Dia

Waktu terus berguling  
Dengan doa harapan  
Kau didakapanku

Bunga kaulah cahaya  
Bunga kaulah bintang  
Menerangi siang dan malamku  
Mewarnai segenap mimpiku http://liriklagu-songlyrics.blogspot.com/2015/04/lirik-lagu-bunga-dhia-aiman-sidek-ost-hati-perempuan.html
Ku menunggu kamu  
Ku menanti kamu saja  
Yang terindah dari Dia
Yang tercipta dari Dia

Waktu terus berguling  
Dengan doa harapan  
Kau didakapanku

Bunga kaulah cahaya  
Bunga kaulah bintang  
Menerangi siang dan malamku  
Mewarnai segenap mimpiku

Oh ohhhh  
Oh ohhhh  
Oh ohhhh

Dhia kaulah cahaya  
Dhia kaulah bintang  
Menerangi siang dan malamku  
Mewarnai segenap mimpiku

#liriklagu #hatiperempuan #bungaDhia #aimanSidek


Tuesday, June 2, 2015

KU BERHARAP

Feeling so so so sleppy today... mengantuk yang amat.. nak kata tak cukup tido, rasa macam OK je tido.. tak de la asyik terjaga je tengah malam... Si kecik Adam pun OK. tak de masalah... Maybe letih badan tak habis lagi kot... 

Last 2 weeks, aku ambik cuti, jaga My Little Princess kena chicken pox... aduh memang seksa beb!!!! tak terUcap dengan kata-kata... Kalau Our Princess je yang demam tak pe... tapi tu la.. Si kecik Adam tu pun demam jugak... 2hari tak dapat nak tido... 2 malam asyik berjaga.. Badan Adam panas sangat-sangat.. muntah-muntah plak tu... 

And now My En Hubby dapat MC seminggu... berjangkit chicken pox dari si kakak... erm.... ingat kan dah habis fasa kuarantin.. nampak gayanya fasa ni bersambung la sampai My En Hubby sihat sepenuhnya...

Apa yang merisaukan aku sekarang ni... Jangan la berjangkit dengan Si Kecik Adam tu... Ya ALLAH... hambamu ni berharap sangat-sangat... Penatnya hanya ALLAH sahaja yang tahu..