Pages

Tuesday, December 15, 2015

PRECIOUS BY ROZITA CHE WAN a.k.a Perfume Che Ta


Alhamdulillah.. Dah lama tunggu stok Perfume Precious By RCW ni masuk.. Akhirnya masuk jugak bln ni.. Lama sungguh menunggu.. Penangan Perfume / Minyak Wangi Che Ta ni sampai kena pre order sampai tahun 2016.. Dasyat kan..

OK jom kita baca review / testimoni dari diri sendiri..

Sekali spray sahaja memang ternyata wangiiiiiiiii sangat... Terus Berangan jadi che ta... ha ha ha...

Serius memang wangi.. Spray sikit je pun dah wangi... Tak rugi beli.. Harga pun memang mampu milik. Hanya RM29.90 sahaja...

Bagi yang nak beli Perfume Che Ta / Precious By RCW ni boleh wassup aku ye di 019-4296954 (Khaiza)

Yang nak COD area Putrajaya / Bangi / Dengkel / Cyberjaya juga boleh dan adalah dialu-alukan.. Insyaallah stok next month masuk banyak.. Sekarang ni pun dah banyak list preOrder... Sapa cepat dia dapat ye.. jangan tak grab

Monday, November 2, 2015

NOODLE STATION

Moh le kita update sikit kat blog ni, bijik mata ni pun dah nak naik juling ni ha.. asyik tengok skrin komputer je dari tadi.. campur pulak harini mood lemau bebenor rasanya ni hah... mengantuk yang amat.. hu hu hu..

Pagi tadi wasup en husband... bgtau teringin nak makan dekat noodle station.. tekak ni pulak rasa nak makan masam-masam.. he he he... nasib baik dapat en husband yang suka melayan.. jadi tercapai la hasrat ku itu..
 

ni menu favourite aku klu g noodle station ni.. tak ingat plak nama dia.. noodle tom yam seafood rasanya.. ajaibnya tentang noodle ni, walaupun menu favourite aku, tapi masa aku mengandungkan Adam, aku tak boleh makan noodle ni... tak pasti kenapa.. tapi memang tak boleh masuk dekat tekak ni.. nak termuntah je rasa.. Dah lepas 10bulan bersalin, ni baru cuba rasa semula... dan memang ternyata masih menu favourite aku :-P


Jemput makan JOM....



yummmy... yummy.... yummy... sedapnya.. lega dah dapat makan..
smile...

Tuesday, October 6, 2015

KREATIF SANGAT PERSOALAN MU DUHAI PERMATA HATI

Assalamualaikum w.b.t

Sudah lama tak mencoretkan sesuatu disini.. Adakalanya kesibukan kerja membuatkan aku kesuntukan masa, dan tiada mood untuk menulis... adakalanya idea untuk menulis hilang entah ke mana.. dan ada ketikanya penyakit M beraja di hati... Pokok pangkalnya semua itu adalah hanya satu alasan.. Alasan yang sengaja dicipta untuk menidakkan sesuatu.. 

Alhamdulillah... anak-anak sudah semakin membesar.. Syukur ALLAH diatas pemberianMu yang tidak ternilai, walaupun setiap kali Sujudku aku melafazkan ALHAMDULILLAH, namun masih belum cukup untuk aku mengucapkan rasa Syukurku.... kerana ianya sangat... sangat... sangat bernilai dan berharga lebih dari wang ringgit dan permata... Dan walau dalam sedar ku tahu ianya hanya sekadar pinjaman.

Sekarang aku harus mempersiapkan diri aku dengan pengetahuan yang berganda. Ini kerana, setiap kali usia si Kakak menginjak 1 tahun, pelbagai persoalan dan sifat ingin tahu berkerumun dihati. Kadang-kadang rasa bersalah menghantui tatkala persoalannya hanya tinggal persoalan tanpa jawapan dari seorang ibu..Bukan tidak tahu jawapannya, tapi cara untuk menjawabnya harus bijak, kerana takut pula di salah erti kerana soalan-soalannya terlalu kreatif sehingga tak terjangkau dek akal aku untuk berfikir jawapan sewajarnya.

Dan yang terbaru soalannya :
Kakak : Mama..... Seronok tak kawin?
Mama : <bunyi cengkerik> sambil berpandangan dengan En Suami... speechless

Duhai anak, nanti mama jawab ea.. hehehehehe

<entry ini adalah entry lama>

Thursday, June 25, 2015

RAMADHAN KALI INI

Assalamualaikum...
Today 8 Ramadhan 1436H. Alhamdulillah.. dapat menyempurnakan ibadah puasa dengan sempurna setakat ni.. hehehehe setakat ini la kan... untuk hari-hari depan belum tentu. Biasa lah special jadi wanita ni ada hari-hari tertentu dapat ABC.. bukan Air Batu Campur tapi Allah Bagi Cuti hehehe.. bak kata kawan aku sorang ni (kalau dia baca ni mesti dia gelakkan.. dah tau dah.. dapat imagine dah macam mana kalau dia gelak). Bila Allah dah bagi cuti tu, jangan lupa ganti ea.. kena ganti sebab WAJIB ganti tau..

Pengalaman berpuasa last year, aku berbadan dua... kalau diingat balik 1st week puasa memang macam budak-budak baru belajar puasa.. lembik habis plus muntah-muntah bagai.. sebab aku ni gastrik.. 1st day puasa memang angin teruk, sampai termuntah gitu.. tapi alhamdulillah tahun ni tak de rasa muntah-muntah. Lega alhamdulillah..

Pengalaman puasa tahun ni, puasa dikala Adam masih breastfeed. Adam baru 6bulan. Lain pulak senarionya.. 1st dan 2nd day Alhamdulillah cergas, sihat walafiat.. tapi masuk hari ke3 hingga ke7.. nauzubillah... energy habis langsung... balik kerja sampai rumah melepet terus.. energy dah sampai tahap maximum low.. tapi Alhamdulillah jugak sebab perut tak de rasa lapar.. mungkin sebab aku amalkan pati delima gulsan. Gastrik kan... kena la ambik apa2 supplement untuk kurangkan angin dan rasa lapar..

Ya Allah.. 
Mohon berikan aku kekuatan untuk terus berpuasa hingga ke penghujung 
Ramadhan ini. Ya Allah.. 
Kerana belum tentu aku akan bertemu Ramadhan akan datang.  :'(
Amin..

Akhir kata... Selamat menyambut ramadhan ea korang
#kosongkosong
hehehehe

Thursday, June 18, 2015

KUN ANTA | BE YOURSELF | JadiLah Diri Sendiri

Liujarihim, qoldat tu zohiru ma fihim ( لأجاريهم، قلدت ظاهر ما فيهم)  
Ketika ingin bersaing dengan mereka, aku telah meniru apa yang ada pada mereka
Pabadautu shakhson a-khar, kai atafa-khar,(فبدوتُ شخصاً آخر، كي أتفاخر)  
Lalu aku mula menjadi seperti orang lain, supaya aku boleh berbangga
Wa zonan tu ana, anni bizalika huztu ghina (و ظننتُ أنا، أنّي بذلك حُزْت غنى)  
Dan aku sangka jika aku lakukan seperti itu aku akan dapat kelebihan
Fawajad tu anni kha-sir, fatilka mazohir, (فوجدتُ أنّي خاسر، فتلك مظاهر)
Namun aku dapati yang aku perolehi hanyalah kerugian. Itulah yang nyata.


La la, (لا لا)  
La nahtajul ma-la, (لا نحتاج المال)  
Kai nazdada jama-la, (كي نزداد جمال)
Jauharna huna, (جوهرنا هنا)
Fi qalbi talala, (في القلب تلالا)
Tidak..Tidak...
Kita tidak memerlukan harta, 
agar bertambah cantik. 
Permata kita ada di sini, 
di dalam hati yang bersinar-sinar
La la, (لا لا)  
Nurdhin nasi bima-la, (نرضي الناس بما لا)  
Nardhohu la na ha-la, (نرضاه لنا حالا)  
Za-ka jamaluna, (ذاك جمالنا،)  
Yasmu yataa’la (يسمو يتعالى)
 
Tidak..Tidak...
Kita bukan diterima orang lain dengan apa yang tidak ada. 
Kita diterima adalah kerana perbuatan (akhlak) kita. 
Itulah kecantikan kita. 
Yang sangat tinggi dan mulia
Kun anta tazdada jamala (كن أنت تزدد جمالاً)
Jadilah diri kamu sendiri
pasti akan bertambah lagi kecantikan yang sedia ada

Attaqabbalhum, anna-su lastu qalliduhum, (أتقبّلهم، الناس لست أقلّدهم)  
Sungguh aku menerima mereka, dan aku tidak perlu meniru perwatakan mereka
Illa bima yurdhi-ni, kai urdhi-ni, (إلا بما يرضيني، كي أرضيني)  
Melainkan apa yang aku terima itu aku telah redha.
Sa akunu ana, mithli tamaman hazana, (سأكون أنا، مثلي تماما هذا أنا)
Aku akan menjadi diriku sendiri. Seperti diriku sepenuhnya. Inilah aku.

Fakona a’ti takfini, za-ka yaqi-ni, (فقناعتي تكفيني، ذاك يقيني)
Sifat qanaah sudah cukup untuk ku. Itulah keyakinanku

Saakunu ana, man ardho ana, lan asa’ la liri dhohum,(سأكون أنا، من أرضى أنا، لن أسعى لا لرضاهم)
Aku akan menjadi diriku sendiri, mengikut kemampuan diriku.
Aku tidak perlukan orang lain untuk menerimaku

Waakunu ana, ma ahwa ana, ma-li wama liridhohum, (وأكون أنا، ما أهوى أنا، مالي وما لرضاهم)
Aku akan jadi seperti diriku.
Apa yang aku inginkan. Untuk diriku dan bukan untuk diterima mereka



BE YOURSELF

In order to keep up with them, I imitated their looks and exterior
So I became someone else – just to boast

And I thought that through that I’d gained a fortune
But I found that I’d lost, for these are mere appearances

No, no,
We don’t need wealth to increase in beauty
Our essence is here, in our hearts it shines
No, no
We will not seek to please others with that which we deem unbefitting for ourselves
That is our beauty, rising and ascending above

Oh wo oh, oh wo oh..
Be yourself and you will increase in beauty

I accept people but I don’t imitate them
Except for what I agree with, to satisfy myself

I will just be myself, just the way I am, this is me
My conviction suffices, this is my certainty
 
I’ll be what I please to be
I won’t seek their acceptance
I’ll be whom I love to be
Why would I care about their acceptance 

Indahnya bait-bait lirik lagu Kun Anta ni.. Be Yourself... Jadilah diri sendiri..

Monday, June 15, 2015

PUTERI BUKAN NAMA SEBENAR


Puteri Bukan Nama Sebenar.. Lakonan Syahrul Ridzwan (my fav actor :-P) dan Cristina Suzanne. Dah nak habis drama ni... Best sangat2.. Dari segi acting.. Antara drama Hati Perempuan dan Puteri Bukan Nama Sebenar...aku pilih Drama Puteri Bukan Nama Sebenar..  Minggu ni last episod.. apalah ending nya kan.. Hope Ending yang telah aku jangkakan.. hehehehe.. 

Friday, June 5, 2015

Bunga Dhia

Ku menunggu kamu  
Ku menanti kamu saja  
Yang terindah dari Dia  
Yang tercipta dari Dia

Waktu terus berguling  
Dengan doa harapan  
Kau didakapanku

Bunga kaulah cahaya  
Bunga kaulah bintang  
Menerangi siang dan malamku  
Mewarnai segenap mimpiku http://liriklagu-songlyrics.blogspot.com/2015/04/lirik-lagu-bunga-dhia-aiman-sidek-ost-hati-perempuan.html
Ku menunggu kamu  
Ku menanti kamu saja  
Yang terindah dari Dia
Yang tercipta dari Dia

Waktu terus berguling  
Dengan doa harapan  
Kau didakapanku

Bunga kaulah cahaya  
Bunga kaulah bintang  
Menerangi siang dan malamku  
Mewarnai segenap mimpiku

Oh ohhhh  
Oh ohhhh  
Oh ohhhh

Dhia kaulah cahaya  
Dhia kaulah bintang  
Menerangi siang dan malamku  
Mewarnai segenap mimpiku

#liriklagu #hatiperempuan #bungaDhia #aimanSidek


Tuesday, June 2, 2015

KU BERHARAP

Feeling so so so sleppy today... mengantuk yang amat.. nak kata tak cukup tido, rasa macam OK je tido.. tak de la asyik terjaga je tengah malam... Si kecik Adam pun OK. tak de masalah... Maybe letih badan tak habis lagi kot... 

Last 2 weeks, aku ambik cuti, jaga My Little Princess kena chicken pox... aduh memang seksa beb!!!! tak terUcap dengan kata-kata... Kalau Our Princess je yang demam tak pe... tapi tu la.. Si kecik Adam tu pun demam jugak... 2hari tak dapat nak tido... 2 malam asyik berjaga.. Badan Adam panas sangat-sangat.. muntah-muntah plak tu... 

And now My En Hubby dapat MC seminggu... berjangkit chicken pox dari si kakak... erm.... ingat kan dah habis fasa kuarantin.. nampak gayanya fasa ni bersambung la sampai My En Hubby sihat sepenuhnya...

Apa yang merisaukan aku sekarang ni... Jangan la berjangkit dengan Si Kecik Adam tu... Ya ALLAH... hambamu ni berharap sangat-sangat... Penatnya hanya ALLAH sahaja yang tahu..

Wednesday, May 13, 2015

FEELING HAPPY

Assalamualaikum,

Alhamdulillah.. syukur... lately rasa happy sangat... happy for no reason.. and hope this feeling will continuously.. maybe dah set my mind to be happy... and always think positive although negative thinking kadang-kadang datang bertamu kat hati ni... but try to swicth back to positive :-)

Tips.... be nice to others, and we will get the same. insyaallah. mudahkan kerja orang.. orang pun akan mudah kan kerja kita.. Now i'm listening hot fm online... bestnya.... ulangan temubual TZ dan Yuhanis pagi tadi... Pagi tadi tak sempat dengar.. so sad....today 2nd last episod for #hatiperempuan dah nak habis dah citer ni kan... Ramai yang marah-marahkan yuhanis sebab kayu la, hati keras macam batu la... but i't's ok.. Aku still layan jugak.. tapi dah miss banyak episod... Layan online kat tonton je sekarang ni.. tak sempat la nak tengok kat rumah.. lepas tu time pulak memang tak kena la kan... maghrib kot.... tak sesuai la... hu hu hu.. plus nak layan si kecik adam tu lagi kan... Seriusly ramainya peminat syahrul ridzwan. And i'm one of them (jangan marah aaa hi hi hi).. Good for him.. for his career. Actually aku start follow SR since drama maskara dan Love you Mr. arrogant

Nak layan Hot FM dulu... k bye

Friday, February 13, 2015

HILANGNYA SEBUTIR PERMATA

Assalamualaikum,
Aku percaya, semalam dan hari ini seluruh malaysia khususnya rakyat negeri Kelantan diselubungi suasana sedih dan pilu apabila perkhabaran tentang perginya sebutir permata yang menegakkan agama Allah s.w.t ini iaitu Tuan Guru Nik Aziz..

Keperibadian beliau yang sangat sederhana, walaupun bergelar Menteri Besar Kelantan suatu ketika dulu sukar dicari dikalangan pemimpin-pemimpin sekarang... Aku percaya sekiranya negara di beri peluang untuk memiliki insan yang mempunyai keperibadian seperti beliau menjadi pemimpin, aku yakin slogan Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan pasti tercapai...

Bila mendengar kisah hidup beliau dan amalan-amalan harian beliau... Ya Allah... hati ini rasa sangat tersentuh... Dengan kesibukkan beliau masih lagi dapat berceramah dan mengajar agama di setiap jumaat. Dan yang paling tersentuh hati, sebahagian daripada gajinya kira-kira 40% daripada gajinya disumbangkan untuk perjuangan.. Ya Allah... jikalau semua pemimpin yang ada sekarang ini, mewarisi sikap beliau... aku percaya negara ini akan lebih Maju..

Sama-sama sedekahkan Al-Fatihah pada beliau di atas pemergian beliau di Hari Penguhulu segala hari.... hari Jumaat yang penuh barakah...




Al-Fatihah......

Wednesday, February 11, 2015

PETUA UNTUK HILANGKAN KEMBUNG / ANGIN UNTUK IBU DAN BABY

Assalamualaikum.. Buat apa tu uols!!! Aku baru siap masak.. Arini lewat sikit masak.. sebab baby Adam bangun awal pagi tadi.. tak sempat nak masak lunch sekali.. sempat buatkan breakfast untuk kakak jer...

Yeay!!! Gud news... My Hubby akan pindah opis... hari khamis ni last... Isnin haritu En Hubby kena standby kat opis baru, sebab diorg dah start pindahkan barang-barang.. erm..... Apa yang happy sangat tu??? Hi hi hi.. of coz la happy sebab Opis En Hubby dengan opis aku dah dekat... Let say nak lunch sama-sama boleh jer tak yah bawa keta dah.. Jalan kaki jer... hi hi hi.. berangan kan.. Aku memang suka berangan... sebab berangan tu free.. tak kena bayar... Tapi tu la.. dalam happy happy ni.. nak kena plan balik jadual masuk opis ni... nak kena susun balik jalan nak pergi kerja.. nak kena hantar adik dulu.. lepas tu kakak.. lepas tu mama and last sekali En Hubby.. tapi kesiannya En. Hubby nak kena berebut parking.. Pack betul parking kat situ.... aduhaiiiiii... jenuh la nanti kan.... dah la masuk keje kul 8.30 time ni parking kosong jangan mimpi lah kan.. melainkan block keta orang..

Isk isk isk... tak baik mengeluhkan.. Dugaan kecil je tu.. Setiap perkara yang berlaku mesti ada sebabnya kan... so.. lemparkan jauh-jauh fikiran negetif tu... baru la happy dan ceria-ceria selalu..

Korang buat apa? Kalau member-member aku kat opis ni mesti busy kan... erm... Boring pulak dok sorang-sorang kat rumah... Tekak ni macam-macam teringin nak makan... aishhhhh.... kena kuatkan hati ni.. mesti kena pantang makan lagi.. kalau tak nanti aku yang susah... pada aku mungkin OK.. tapi baby Adam nanti macam mana.. kang buatnya kembung ke sakit perut ke.. tak ke susah aku nanti... mencegah lebih baik dari merawat kan (^_^) so selagi boleh elakkan... elak kan je la.. Alhamdulillah... setakat ni Adam tak de amsalah kembung perut... Macam mana nak elakkan kembung perut ni.. Salah satu yang aku amalkan minum air halia.. ni En Hubby yang buatkan.. Dia ketuk halia.. banyak pun tak pe.. then masukan dal periuk.. tambah air.. then masak sampai mendidih... Bila nak minum tambah gula je.. buat banyak-banyak boleh repeat.. bila nak minum just panas kan je.. Simple kan... Bagi ibu-ibu yang selalu ada masalah ni... boleh la try macam ni.. Aku amalkan ni sejak hamil lagi... Insyaallah... semua angin keluar....

Actually aku tengah siapkan sumthing untuk Adam.. hi hi hi.. saja nak try buat.. Hope menjadi... Ok uols.. take care.. and for my friends.... i miss u all...... hope boleh gathering "kita-kita aje" nanti...

Monday, February 9, 2015

SURI RUMAH SEPENUH MASA

Assalamualaikum.. Bersiaran lagi tengahari ni.. Alhamdulillah.. ADAM tido.. walaupun bunyi apa ntah kat atas ni.. org baiki rumah agaknya... bunyi yang agak kuat... sehinggakan mengganggu cuping telinga aku ni.. Tapi syukur ADAM tak terjaga dari tido.. Ngantuk sangat agaknya tu.. kalau tak mahunya kejap kejap terjaga.. Tido diganggu kan.. mana boleh tido..

Rutin setiap pagi.. Bangun SOLAT SUBUH, terus masak breakfast untuk Alisha Dan En Hubby.. Every day Alisha mesti kena bawa bekal.. Sian kadang-kadang lapar.. Breakfast pagi di Tadika Biskut je kot (not sure.. tak pernah tanya, agak-agak je :-P ) Alhamdulillah.. sekarang aku kena biasakan diri dengan suasana nak berkeja nanti.. Ye la kena bersiap sedia dari awal kan.. Takut-takut nanti tak terkejar nak uruskan 2 orang baby.. Alisha walaupun dah besar.. tapi still baby bagi kami.. sebab manjanya... Aduhaiiiiiiiiiii.... tak tahu nak cakap... Rasanya kalau dah start keje nanti, kul 5 or 5.30 pagi dah nak kena bangun.. Takut tak sempat nak prepared breakfast.. or tak sempat nak bersiap.. sebab Si Adik ADAM tu selalu bangun awal.. Kul 5.30 tu dah jaga.. kena susukan dia dulu bagi dia tido... then baru boleh buat apa yang patut.. Lepas prepared breakfast terus masak untuk makan tengahari.. Senang.. Nanti tak de la kelam kabut nak masak kan.. Weekday or weekend ni la rutin aku... 

Usia ADAM hari ni dah masuk 53hari, tapi aku masih berkurung dalam rumah, belum nak keluar lagi. Tengok la.. maybe this weekend bawa Alisha dan ADAM jalan-jalan.. Sian jugak dengan Alisha... Dah lama tak jalan-jalan since aku bersalin haritu... Sabar ea SAYANG....

Erm... Seronoknya jadi surirumah sepenuh masa ni... Lapang je dada dan fikiran.. tak terganggu dek bunyi telefon yang berdering-dering kat opis tu.. dengan suara agen/klien bising-bising itu ini... dengan another department lagi yang selalu nak menyusahkan hidup kami di ICT ni.. hu hu hu.. bila akan berakhir semua tu... JaAWAPANNYA adalah INFINITI.... tiada titik penghujungnya.. begitulah selamanya selagi tak pindah jabatan or naik pangkat.. Hari-hari akan hadap benda yang sama... But.... yang paling best kat opis aku adalah friendship... Itu je tak boleh nak cari.. Kalau pindah jabatan lain maybe ini akan terkenang-kenang.. 

Perut berkeroncong... Now asyik lapar je.. Non Stop makan.. Lepas bersalin aritu berat dah back tu normal... Jangan kan nanti naik opis.. Dah jadi Bam Bam... Oh.. TIDAK.... 

OK.. bye... nak makan kejap.. perut harus diisi sebelum Baby ADAM terjaga.. Bunyi orang bertukang kat atas ni macam tak de tanda-tanda nak berhenti... Tak nyaman nak mengarang kat blog ni.. BTW.. enjoy reading... Bye...

Thursday, February 5, 2015

BERSALIN SECARA INDUCE

Assalamualaikum.. 

Hari ni nak kongsikan pengalaman aku bersalin secara induce.. kaedah induce ada 2 cara.. 
  1. Masuk Air (melalui tangan (tak sure dalam ni diletakkan sekali ubat atau tak @ air sahaja))
  2. Masuk Ubat (melalui Vigina)
OK... aku telah melalui proses yang No 2.. Iaitu masukan ubat melalui vigina. Kaedah ini digunakan bila keadaan baby tak stabil @ air ketuban dah pecah awal @ jalan masih belum buka / lambat bukaan. Minimum ubat yang akan dimasukkan 1 biji dan Maximum adalah 4 biji.. Berapa bilangan ubat yang dimasukkan ni bergantung kepada individu.. Kalau doctor dah masukkan 1 biji, jalan dah cepat buka.. dalam 3-4cm (kalau tak silap) berkemungkinan ubat yang ke 2 tidak perlu dimasukkan lagi.. Bukaan akan dibiarkan secara normal. Tapi kalau jalan masih tak buka, ubat ke 2 hingga ke 4 akan dimasukkan mengikut keadaan dan masa. Tapi sekiranya masih tak buka, ceaser lah jawabnya... Harap-harap dielakkan bersalin secara ceaser.

Tapi berbeza pula dengan aku. Aku kena induce sebab aku dah cukup 40minggu. Tapi masih belum ada tanda-tanda untuk bersalin. Actually 18hb Dec 2014 aku dah turun tanda darah, tapi bila pergi hospital check jalan baru buka 2cm. Aku disuruh balik dulu rehat dirumah, bila ada rasa sakit-sakit or darah turun banyak baru pergi semula. Pada awalnya memang aku tahu aku akan kena induce sebab aku memilih untuk bersalin di hospital swasta.. Hospital Az-Zahra bangi..  Jadi Doktor pakar yang check aku masa monthly check up, dia inform awal-awal lagi.. Dia tak benarkan aku lebih dari due (19 dec my due).. Risiko sebab jarak anak pertama dengan anak kedua terlalu jauh.. 5 tahun.. consider macam bersalin anak pertama.. Dan dia tak nak anak lemas or dah makan najis.. kalau ini berlaku. Lagi susah katanya hu hu hu.... So berbincang dengan En.Hubby dia setuju.. so kami proceed induce.. Kalau di goverment hospital aku diberi masa sehingga 22 Dec 2014.

Pengalaman induce....
Harap tak de yang serik bila aku kongsikan pengalaman aku ni ea.. mungkin pengalaman setiap orang berbeza... So lain orang lain ceritanya.. Tapi Ini Cerita Aku..

Untuk induce aku dijadualkan masuk ward pukul 12 tengahmalam pada 18 Dec 2014. Kenapa tengah malam??? Nanti aku share kenapa ea.. Tapi biasa la.. aku cuak pun ada.. jadi kul 12.30 baru aku gerak dari rumah... Masa nak pergi hospital ni, alahai sayunya hati aku nak tinggalkan Nur Alisha.. masih terbayang-bayang lagi rengungan mata dia saat aku tinggalkan dia.. Alisha seoalah-olah tahu aku akan tinggalkan dia.. sebab langsung dia tak tido.. kebetulan mak mertua aku tido diruang tamu.. Jadi masa aku nak keluar pintu tu memang nampak dia renung je mata dan wajah aku ni sampai la pintu tertutup rapat.. masa ni mak mertua (MIL) aku nak tidokan dia.. memang dia berbaring sebelah MIL tapi dia angkat sedikit kepala dia renung mata aku seolah-olah minta bawa dia bersama.. Ya Allah.. sangat-sangat sedih.. dalam kereta air mata tak henti-henti mengalir... ye la.. mana pernah berpisah kan.. sori sayang.. mama tak dapat bawa alisha sama..  

Bila sampai di hospital, jam dah hampir pukul 1 pagi.. selesai urusan daftar masuk ward.. aku diberi katil... Boleh la tido sekejap.. Nurse akan sentiasa datang.. cek bukaan, tekanan darah dan suhu.. bila cek bukaan masih sama macam pagi tadi... Masih 2cm.. memang tak de tanda-tanda bukaan jalan.. sepanjang hari aku berdoa mohon supaya aku dapat bersalin tanpa induce.. tapi bukaan masih tak buka.. jadi akhirnya tetap kena induce..

Tepat jam 3 pagi, aku dimasukan ubat yang pertama betul-betul dekat pintu rahim. Ubat dia kecik sahaja.. macam panadol je bentuknya.. start dari ni la aku rasa sakit yang tak henti-henti. Makin lama makin sakit.. Sakit yang teramat sangat. Bila nurse masukan ubat suruh berak pun aku dapat berak sikit je.. sebab dah tak boleh nak berak.. rasa sakit lagi kuat dan rasa macam dah nak bersalin.. aku siap cakap dekat nurse tu rasa macam nak meneran dah ni.. nurse cakap belum lagi ni puan.. puan nak ubat tahan sakit ke.. masa ni sanggup lagi menahan kalau boleh tak nak ambik apa-apa ubat lagi. Nurse datang lagi. Aku cakap saya memang rasa betul-betul nak meneran ni.. mcm nak keluar sangat-sangat dah ni.. Nurse pun panggil bidan.. Bidan datang cek bukaan baru 3cm.. masa ni dah pukul 6pagi. Masa ni la aku jadi tak tentu arah.. pukul 6pagi bukaan baru 3cm.. agak-agaknya pukul berapa la baru 10cm.. tapi sakit dah tak tertanggung lagi dah. Sedihnya aku rasa masa ni.. perlu masuk ubat lagi ke. Tapi nurse cakap.. dah start buka ni OK la... kita tengok dulu.. tak lama lepas tu aku rasa basah.. ada cecair keluar.. aku rasa darah.. bila 2 kali rasa yang sama baru aku bgtau nurse.. Bila nurse tengok air ketuban dah pecah.. tapi masa ni bukaan dalam 4cm. Masa ni la aku rasa betul-betul tak tahan.. Nurse tanya lagi nak ubat tahan sakit ke.. Husband pun cakap ambik la.. sebab tak sanggup tengok keadaan aku.. Dalam pukul 7 lebih nurse cucuk ubat tahan sakit dekat bontot.. Lepas je cucuk ubat ni terus rasa terawang-awang @ mamai (bahasa utara). Tapi sakit masih tak hilang.. Masih sama.. Sakit yang tak tertahan.. Nurse cakap kalau ada rasa nak meneran bgtau.. lagi sekali aku bgtau nurse memang dh rasa nak meneran.. Terus aku dibawa ke dewan bersalin.. Sampai ke dewan bersalin pukul 8.20pagi.. Masa ni aku masih dalam keadaan mamai + sakit yang tak henti-henti.. Naik je atas katil.. Nurse cek baru buka 6cm.. nurse cakap kalau rasa nak meneran panggil.. Nurse baru je melangkah keluar aku cakap dekat Husband.. dah tak tahan sangat ni.. adik macam dah nak keluar.. Nuse cek lagi sekali dah buka 9cm.. Terus nurse panggil Doktor Pakar yang check up aku tu.. sementara tunggu doktor sampai.. Nurse suruh aku bertahan jangan meneran lagi.. Sampai je doktor... Doktor tak suruh teran.. tapi dengan sendirinya baby macam menolak sendiri.. Perut pun automatiknya meneran.. Lepas tu doktor cakap... OK bagus.. lagi lagi.. terus aku teran... Teran.. dan teran... dan lahirlah Muhammad Adam pada pagi jumaat 19 Dec 2014.. Hari Jumaat penuh barakah... Penghulu segala hari..

Beza bersalin Nur Alisha, masa alisha keluar aku dapat rasa dia keluar.. Tapi masa Adam, aku tak rasa dia keluar.. tahu-tahu je doktor dah letak atas aku lepas dia keluar dengan tali pusat pun tak potong lagi.

Syukur alhamdulillah... aku hanya perlu 1 biji sahaja, sebab progress bukaan tu sangat cepat.. mungkin memang dah sampai masa untuk aku bersalin agaknya.. sebab awal-awal lagi aku dah turun tanda kan. Dan bukaan pun dah 2cm kan pagi tadi.. Tapi lepas je masuk ubat tu, sakitnya hanya allah sahaja yang tahu.. kalau bersalin normal, walaupun ada constraction.. sakitnya selang seli.. setengah jam sekali sakit.. lepas tu hilang.. tapi.. bila dah induce ni, sakitnya boleh aku katakan non stop... tak henti-henti.. dan sakitnya yang diluar kawalan... kalau normal aku masih boleh relax lagi.. tp induce ni memang sakit nya memang aku tak boleh tahan dan tak terkawal langsung.. sehinggan nurse nak cek jantung baby pun tak boleh sebab aku duduk merekot (bahasa utara).. maksudnya aku bengkokkan kaki sehingga ke perut.. macam menahan sakit perut.. aku genggam tangan husband sekuatnya.. Nasib baik la nurse tu baik.. Masa turun ke dewan bersalin, nurse siap suruh bawa air zam-zam ke air selusuh ke.. Nasib baik memang standby.. tapi tak minum air selusuh.. dapat minum air zam-zam je.. Siap suruh bawa turun nasi sekali takut lapo kat dewan bersalin nanti.. hi hi hi kelakar pulak bila ingat balik.. Saat yang paling tersentuh bila Husband lapkan air mata aku masa aku tengah meneran.. dan lepas bersalin.. aku pun tak sedar ada air mata keluar.. TQ Sayang...

Inilah cerita aku.... kalau lepas ni mengandung lagi.. kalau boleh tak nak dah ambik induce... hu hu hu... itupun kalau ada pilihan...

Wednesday, February 4, 2015

KEHADIRAN INSAN BARU

Assalamualaikum w.b.t
Dah lama blog ini sunyi dari sebarang coretan. Alhamdulillah hari ni diberi sedikit kesempatan untuk membuat regangan urat-urat jari yang dah lama tidak menari di keyboard ini. 


Tanggal 19 Disember 2014 aku telah selamat melahirkan bayi lelaki seberat 2.8kg. Alhamdulillah kali ni juga aku dapat bersalin normal.. Syukur kehadrat mu Illahi. Bayi kecil ini, kami namakan Muhammad Adam. Dengan harapan bayi kami ini akan menjadi khalifah yang SOLEH... Seindah namanya.. InsyaALLAH amin. 


Hari ni genap 48hari Muhammad Adam lahir dan melihat dunia. Selain Mama dan Abah, Along Nur Alisha adalah insan yang paling happy.. Setiap masa cium adik, sayang adik.. tak berganjak dari adik.. 

Bagaikan tidak percaya, aku kini sudah mempunyai 2 orang cahaya mata. Saat ini rasa bagaikan air mata ingin berguguran.. ALHAMDULILLAH Ya ALLAH.. Rezekimu yang tidak terhingga. 

Antara perkara yang aku paling risau adalah... Bolehkah aku membahagikan kasih sayang yang sama rata untuk kedua-duanya??? Setelah 5 tahun aku berikan kasih sayang sepenuhnya kepada Along Nur Alisha. Hanya dia.. 

Syukur... walaupun masa lebih banyak dihabiskan dengan baby Adam.. Tapi masa untuk Along Nur Alisha tetap ada. Malah kasih sayang pada Along Nur Alisha makin bertambah..

Masa berlalu dengan begitu cepat.. Baby Adam dah pandai senyum dan ketawa.. Along Nur Alisha pula suka nyanyikan lagu Frozen untuk dia.. Tak berkelip mata baby Adam dengar Along nyanyi.. 

Kelahiran baby Adam menyerikan dan melengkapkan hidup kami sekeluarga.. Mama Dan Abah Sayang kedua-dua anak mama dan abah... Sayang sangat.. 

TERIMA KASIH Ya ALLAH..