Pages

Tuesday, April 22, 2014

BORONG DAN RUNCIT KAIN GRED AAA HIGH QUALITY 100% COTTON DARI EZAZA COLLECTION'S



KAIN COTTON HIG QUALITY... COTTON GRED AAA.. 100% COTTON...
SEMESTINYA YANG TERBAIK.. CORAK-CORAK YANG EKSKLUSIF DAN COMEL-COMEL DENGAN WANRNA-WARNA YANG SANGAT MENARIK....

KAIN COTTON YANG TIDAK MENGECUT... MUDAH DIGOSOK, TIDAK LUNTUR, TIDAK PANAS, TIDAK KERAS, TIDAK NIPIS DAN TIDAK TEBAL SANGAT.. SELESA DI PAKAI DARI GOLONGAN KANAK-KANAK HINGGA DEWASA... PENDEK KATA COTTON TERBAIK LA... :))

BIDANG 45'
SEPASANG = 4 METER

UNTUK PESANAN BOLEH PM KOD ITEM DAN KAMI AKAN REPLY UNTUK SELANJUTNYA..


HARGA MEMANG TERBAIK!!!!
HARGA RUNCIT : RM75 / SEPASANG

HARGA BORONG : 
MINIMUM 5 PASANG RM65 / SEPASANG
MINIMUM 10 PASANG RM55 / SEPASANG

NAK JADI AGEN DROPSHIP KAIN COTTON PUN ADALAH DIALU-ALUKAN!!

SYARAT :
ANDA MESTILAH SEORANG YANG AKTIF, SEKIRANYA TIDAK AKTIF ANDA AKAN DIKELUARKAN DARI SENARAI AGEN DROPSHIP KAMI.. 

 TERIMA KASIH... HAPPY SHOPPING...

Jangan lupa LIKE 
page Ezaza Collection's

Banyak lagi design yang cantik-cantik dan menarik 

Saturday, April 5, 2014

KESAN BURUK JIKA TERLALU GARANG DENGAN ANAK-ANAK

Puan Siti Aishah merupakan pensyarah di Jabatan Bimbingan dan Kaunseling, Institut Perguruan Kampus Darulaman, Jitra.
Kepelbagaian dalam mendidik anak-anak
Terdapat 3 jenis kepimpinan dalam keluarga iaitu kepimpinan autokratik, demokratik dan laissez-faire. Cara ini juga diaplikasikan dalam kepimpinan rumahtangga termasuklah cara pendidikan terhadap anak-anak.

Kepimpinan atau cara didikan autokratik berfokus kepada ibu bapa yang sangat tegas dan boleh dikatakan ibu bapa yang garang. Ciri kepimpinan autokratik termasuklah ibu bapa menggunakan kuasa untuk menentukan segala aspek dalam hidup anak-anak. Ibu bapa begini akan membuat penyelesaian, keputusan, kedudukan dalam semua aspek kehidupan anak-anak dan anak-anak mestilah menjadi pak turut segala apa perancangan ibu bapanya terhadap mereka. Peranan ibu bapa dalam konteks ini lebih kepada perancang dan penentu semua aspek kehidupan anak-anak dan anak-anak hanya menurut sepenuhnya tanpa ada bangkangan.
Kepimpinan atau cara pendidikan demokratik pula akan lebih menumpukan kepada lebih banyak perkongsian menang-menang antara ibu bapa dan anak-anak. Ibu bapa akan lebih banyak memberikan dorongan, sokongan serta galakan untuk anak-anak melakukan perkara-perkara yang telah disepakati bersama. Peranan ibu bapa lebih kepada memberikan sokongan, mampu berbincang secara adil serta galakan untuk anak-anaknya. Sokongan dan dorongan sangat diperlukan oleh anak-anak untuk mengembangkan potensi anak-anak ke arah membina jati diri yang mantap. Kata-kata perangsang ibu bapa adalah azimat untuk anak-anak meneruskan kehidupan dengan penuh keyakinan dan berusaha mencapai kejayaan demi kejayaan dalam hidup mereka.
Kepimpinan atau cara didikan yang ketiga iaitu laissez-faire pula ialah kaedah kepimpinan tanpa ada sebarang kawalan terhadap anak-anak. Mereka bebas melaksanakan apa jua perancangan dan keinginan mereka dalam hidup dengan sepenuh kebebasan. Ibu bapa tidak ambil tahu dan memberikan sepenuh kebebasan untuk anak-anak mereka. Ibu bapa yang melaksanakan cara ini sebenarnya tidak berperanan dalam membantu anak-anak. Anak-anak dibiarkan terumbang-ambing dalam meneruskan kehidupan tanpa sebarang bimbingan dan panduan daripada ibu bapa.

Kesan buruk jika terlalu garang
Ibu bapa yang garang banyak menggunakan kaedah pendidikan yang pertama iaitu autokratik di mana anak-anak tidak diberi pilihan untuk melakukan apa yang mereka sukai. Ibu bapa ini terlalu tegas dalam menentukan halatuju anak-anak serta semua aspek kehidupan. Kesan kepada anak-anak ialah anak-anak hidup dalam tekanan perasaan yang amat kuat malah ada yang menghadapi tekanan mental disebabkan terpaksa mengikut apa juga arahan ibu bapa walaupun hati tidak suka. Tekanan emosi kadang kala menjadikan anak-anak terlalu sgresif dengan orang lain malah ada juga yang menghadapi kemurungan, iaitu suka duduk sendirian, lebih banyak menghabiskan masa dengan bersendirian bermonolog dan mampu menyebabkan kerisauan pada diri mereka.
Tekanan mental juga berlaku dan menjadikan anak-anak tidak mampu fokus di dalam kelas dan belajar dengan tenang. Apa yang ada dalam minda mereka ialah rasa keterpaksaan dalam melakukan semua tugas hidup dan akhirnya anak-anak akan menjadi jemu dengan hidup. Malah ada juga anak-anak yang memberontak contoh bergaduh dengan kawan-kawan di sekolah, menjadi vandalisme dengan melepaskan tekanan dengan merosakkan alatan-alatan di sekolah serta menconteng tandas dan pelbagai premis lain untuk melepaskan tekanan perasaan.
Ada juga anak-anak yang dididik dengan autokratik akan melepaskan perasaan kepada adik-adiknya seperti suka memukul, membuli dan mencederakan mereka kerana ingin membalas dendam terhadap apa yang ibu bapa lakukan terhadap mereka.
Ibu bapa yang autokratik mempunyai kecenderungan yang tinggi untuk memukul anak-anak mereka sekiranya anak-anak tidak mahu mengikut apa jua arahan mereka.
Antara kesan yang lain ialah anak-anak akan mencari sumber sokongan daripada orang lain seperti kawan baik, juga kawan yang lain jenis untuk berkongsi masalah dan perasaan mereka. Dan mereka lebih mempercayai kawan baik itu dari ibu bapa mereka sendiri. Apa yang ditakuti ialah bilamana mereka mendapat kawan-kaan yang tidak baik dan terlibat dalam gejala sosial seperti dadah, rempit, melepak dan kes2 jenayah juvana. Anak-anak juga akan mudah meletakkan kepercayaan, sokongan kepada selain ibu bapanya dan sampai satu tahap anak-anak sanggup keluar dan lari dari rumah bila terlalu tertekan dengan sikap ibu bapa terutamanya anak-anak remaja.
Anak-anak yang tertekan berkecenderungan untuk mendapat penyakit kemurungan atau “depression”, kebimbangan melampau atau “anxiety disorder” serta berkemungkinan mendapat skizofrenia sekiranya tidak dirawat dengan baik, selain menjadi vandalisme dan terlibat dengan jenayah delinkuen juvenil.


Oleh:
Puan Siti Aishah bt Hamid
Ketua Biro Keluarga & Masyarakat
ISMA Cawangan Alor Setar


SUMBER DAN INFO DARI : ISMAWEB

Friday, April 4, 2014

I AM SINGER (CHINESE TV SERIES)

Shila Amzah will perform on the finals of I Am A Singer 2 ... Hope she will win...


Berharap sangat Shila Amzah akan meraih gelaran Juara I am Singer... 

Suka sangat dengan penampilan Shila Amzah sekarang. Nampak manis dan ayu bertudung.. Harap Shila akan kekalkan imej ni

Thursday, April 3, 2014

BADAN BERANGIN!!!! GASTRIK!!!

Lalely Badan aku dah mula rasa angin-angin.. lambat makan sikit pun dah mula berangin perut ni.. kata orang kena betul-betul care pasal ni.. kang jadi gastrik pula.. So now aku dah mula consume peppermint Ginger dari Shaklee..
 
Kebaikkan Pepermint Ginger Plus ni adalah :
- Memberi kesan lega kepada perut
- Menolong penghadaman
- Melegakan sakit perut.
 
 Harga : RM45 / 90biji tablet

Alhamdulillah.. dah kurang angin kat dalam badan ni.. Sebelum ni badan berangin sampai rasa nak muntah.. perut pun asyik sebu je.. Makan lambat sikit pun tak boleh.. mula la cirit-birit, pening-pening, muntah-muntah.. dah makan orang mengandung pula.. 

Selain dari tu.. aku juga amalkan ESP Shaklee.. ESP ni bagus untuk tambah tenaga.. so boleh elakan rasa letih... selain tu jugak untuk membantu kurangkan rasa lapar... ataupun istilah lain mengeyangkan perut.. So tak de la selalu perut kosong kan.. ESP ni juga aku sarankan pada yang berpuasa.. rasa kenyang je.. tak de la rasa lapar sangat nanti.. nak-nak pula masa 1st day puasa kan..

ESP ni juga bagus untuk wanita-wanit hamil dan menyusu.. boleh banyakan susu badan.. dan juga extra benefit kulit uols nampak lebih cantik, halus dan gebu je... sapa tak nak kan...  1 produk tapi banyak benefitnya...


Harga ESP Shaklee : RM150 / 1 jar.. Boleh tahan 4 bulan.. memang berbaloi-baloi..  Menarik kan.. Ramai yang cakap barangan Shaklee mahal.. Barang yang berkualiti mesti la mahal.. Uols pun kalau nak beli handbag or kasut mesti nak yang berkualiti kan.. untuk kesihatan of course la kita mencari yang terbaik jugak.. betul tak..

Barangan Shaklee memang mahal.. tidak dinafikan.. tetapi uols hanya keluarkan kos 4 bulan sekali sahaja.. Jadi nak kata mahal sangat tu tak de la.. Bila dikira-kira 150 / 4 bulan.. uols cuma keluarkan kos hanya RM37.50 untuk 1 bulan.. JIMAT kan.....

Bagi yang nak dapatkan produk Shaklee boleh PM saya di FB page : Shaklee By Khaiza atau wassup ke 019-4296954.. insyaallah saya akan cuba guide anda untuk dapatkan hasil terbaik.. InsyaALLAH..

OPPO N1 - SMARTPHONE DARI CHINA

Salam.... Entry ni khusus kepada penggemar-penggemar gadget..

OPPO N1 antara ciri-ciri terkini yang mungkin menarik minat ramai penggemar gadget adalah fungsi kamera dengan resolusi 13 megapiksel dan boleh di putarkan sehingga 206darjah.. Selain kamera, OPPO N1 ini juga dilengkapi dengan touchpad yang dinamakan O-touch pada bagian panel belakangnya. Touchpad ini dapat mengenali sentuhan yang dilakukan oleh jari pengguna. Dengan fungsi tersebut, pengguna dapat explore your phone hanya menggunakan bahagian belakang sahaja..

O-Touch : Panel touch belakang

Fungsi kamera yang boleh di putar / di pusing sehingga 260 darjah..
 


IPPO N1 Spec : 
Basic Parameters
Color : White
Dimensions :170.7 x 82.6 x 9 mm
Weight :213 g
Operating system : ColorOS, based on Android 4.2
Processor : 1.7 GHz Qualcomm Snapdragon 600 Quad Core
GPU : Adreno 320
RAM : 2 GB
Storage : 16 / 32 GB
Sensors :
  • Distance sensor
  • Light sensor
  • G-sensor
  • 4D Gyroscope
Battery capacity : 3610 mAh
Display
Size : 5.9-inch
Resolution : 1080p Full HD (1920 x 1080 pixels), 377 PPI
Type : IPS
Colors : 16 million colors
Touchscreen : Multi-touch, capacitive screen, Gorilla Glass 3
O-Touch
Slide up or down, left or right, tap, double tap and long press for different functionality
Camera
Sensor : 13-megapixel sensor with dedicated ISP
Flash : Dual-mode LED
Aperture : f/2.0
Scene modes : Normal, Panorama, High Speed, Rewind, Beautify, and Slow Shutter
Connectivity
Frequencies
  • GSM: 850/900/1800/1900MHz
  • WCDMA: 850/900/1700/1900/2100MHz
Other
  • USB OTG
  • Bluetooth 4.0
  • Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Wi-Fi Direct
  • Wi-Fi Display
  • GPS
  • NFC

In the box
  • OPPO N1
  • O-Click Bluetooth Remote Control
  • In-ear type earphones
  • Micro USB cable
  • Charger
  • SIM ejector tool

**** image from google