Pages

Monday, March 24, 2014

KEBANGGAAN MAMA DAN ABAH..

When u become a mother.. of course u akan happy dengan setiap perilaku dan pencapaian anak uols kan.. Yesss.... Sekarang bila Alisha dah start sekolah.. tiap-tiap hari balik sekolah aku akan tanya dia apa yg dia belajar disekolah.. tapi biasalah budak kan.. kadang-kadang dia story kadang-kadang tak.. ikut mood dia je la, katanya... "Mama tak yah la tanya" so maksudnya tak der mood la tu..... ada kalanya excited betul..belum sempat nak tanya.. dia yg story dulu.. Now semangat dia ke sekolah berkobar-kobar... ada juga kadang-kadang ari sabtu, bangun pagi tapi tak pergi sekolah.. siap tanya mama lagi.. "Mama hari ni school tutup ke??? School cuti ker??" Padahal 4 tahun lepas  hantar dengan pengasuh, tak pernah pulak tanya bila ari sabtu dok umah.. tak pergi umah mak pengasuh dia.. itu lah.. ragam anak.. layan je la..  Now addicted to mickey mouse... adoiiii.. parah mama sayang.. asal keluar je nak beli mickey... asal keluar je nak beli mickey.. baju mickey.. bear bear mickey... jam mickey.. buku mewarna mickey.. apa lagi sayang.. semua mama bagi.. ikut musim.. dulu nak upin ipin.. semua upin ipin... baju upin ipin.. beg upin ipin.. pencil box upin ipin.. pensil pemadam semua upin ipin... lepas tu nak thomas and friends... lepas tu nak hello kitty... and the latest... addicted to mickey mouse

Sekarang dah pandai menulis sendiri.... tapi feveret dia.. tulis huruf B sahaja... bukan tak tahu tulis huruf lain.. tapi dia lebih suka tulis huruf B... apa la yang menarik sangat dengan huruf B tu..

Kadang-kadang panggil sayang dekat Mama... ini follow abahnya la ni... 

Feveret sekarang.. suka duduk dalam bilik.. apa la yang dibuatnya mama pun tak tahu.. kadang-kadang intai jugak.. tengok-tengok dok memulis.. mewarna.. membaca.. Alhamdulillah.. dah besar anak mama... kadang-kadang lukis muka mama, abah dan alisha.. pastu berlari-lari datang ke ruang tamu.. tunjuk hasil lukisan dia.. bila puji cantiknya alisha lukis.. bukan main suka dia.. masuk balik bilik... lukis lagi.. tunjuk lagi... puji lagi.. padahal lukis benda yang sama je... jenuh mama dan abah nak puji.. itu belum lagi part potong-potong kertas, part guna deodorant mama sebagai gam... erk... apa la yang di imagine nya.. buat la apa pun sayang... janji tak de buat benda yang pelik-pelik..

Now abah dengar mama tak boleh cakap kuat-kuat.. "Jangan Bergaduh" katanya... padahal bukannya bergaduh pun.. kitaorang rajin cerita itu ini itu ini... tapi tak boleh kuat-kuat.. kena cakap slow-slow.. romantik-romantik gitu... kalau cakap kuat-kuat dikatanya mama dan abah bergaduh... mula la dengar suara dari bilik... "Mama!! Abah!! Jangan Bergaduh!! Tuhan Marah!! BERDOSA!!" terus Mama dan Abah terdiam.. sweet betul anak mama ni... ni yang buat mama rindu.. buat mama geram... rasa nak picit-picit jer... rasa nak peluk-peluk jer...

Alisha dan pandai baca sekarang... tapi setakat 2 suku kata.. Alhamdulillah.. rasanya dah tak salah aku pilih tadika alif ceria... maybe next entry aku akan ceria pasal tadika alif ceria.. insyaallah..

Now dia dah besar... apa yang mama buat dia pun nak buat.. sekarang dah pandai menyakat mama.. gurau katanya... ini yang bikin mama panas!!!!!.. selalu sangat cari pasal dengan mama... sebenarnya bukan niat dia pun.. saja nak gurau dengan mama.. tapi kadang-kadang bukan masa yang tepat.. Sori ea sayang.. Mama penat la sayang... kadang-kadang sedih jugak.. sebab ye la.. dia kan kecik lagi.. bukan boleh pikir pun.. kita yang dah dewasa ni la yang kena control emosi kita.. Tapi sekarang Alhamdulillah.. aku dah boleh kawal emosi aku.. syukur... try my best untuk anak mama sorang ni.. kadang-kadang badan dah menggigil ni tahan marah... tapi cuba jugak kawal.. tapi sekarang kalau dia rasa dia salah.. terus cakap "sorry mama" .... alahai... part ni la yang aku paling sedih... hu hu hu... "mama pun sorry ea sayang"...


******entry ini adalah entry yang lapuk... baru siap dikarang.... dah lama nak publish*****

No comments:

Post a Comment

Ringankan jejari manis anda, untuk menulis disini: