Pages

Friday, September 27, 2013

TANDA-TANDA CACING

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Entry ni sebenarnya dah lama dikarang.. tapi tak sempat nak siapkan sepenuhnya entry ni.. OK juz nak share dengan parents kat luar sana.. tanda-tanda cacing dalam badan anak-anak kita... Biasa kalau pergi check up kat klinik ada doktor bagi ubat cacing kan.. tapi aku tak berapa ingat umur anak aku masa tu baper tahun... tapi dalam 1 or 1 tahun 6 bulan macam tu la... since that memang aku dah tak pernah bagi Alisha ubat cacing.. Then... last 2 weeks dia asyik garu-garu bontot dia. sorry if perkataan bontot tu agak kasar, but i'm not sure perkataan apa yang sesuai.. or maybe boleh guna perkataan ni kot "punggung".. 
 
Then tiba-tiba terfikir tentang tanda-tanda cacing... so terus google dan apa yang aku dapat adalah... "yup one of symptom adalah gatal-gatal punggung especially malam".. Keesokannya terus pergi farmasi dan beli ubat cacing.. actually ubat cacing ada 2 jenis.. bentuk tablet dan cecair... depends pada uoll la mana yang sesuai untuk anak-anak anda..

Sepatutnya ubat cacing ni kita perlu bagi pada anak-anak adalah 6bulan sekali... Orang dewasa pun kena ambil juga tau ubat cacing ni..

OK kat sini ada sikit info tentang keperluan ubat cacing untuk kanak-kanak dan kat sini jugak tanda-tanda cacing

No comments:

Post a Comment

Ringankan jejari manis anda, untuk menulis disini: