Pages

Monday, November 5, 2012

RESEPI DURIAN CREPE



sekarang ni rata-rata org dok bercerita pasal durian crepe kan... 
Pernah makan sekali.. rasa dia not bad.. sedap.. Niat dihati macam nak buat sendiri.. tapi entah la bila tahun akan menjadinya..

kat sini aku share resipi durian crepe, mana tahu ada dikalangan korang yang nak buat sendiri kan :

RESEPI KULIT

-50 GM TEPUNG GANDUM
-1 SDB TEPUNG UBI
-1 BIJI TELUR
-2 SUDU BESAR GULA HALUS
-3 SDT BUTTER DICAIRKAN
-160 ML AIR
-40 ML SUSU CAIR
-1 SDK SERBUK VANILA
-BOLEH LETAK pwrna@ PERISA BUAH2AN YG ANDA SUKA..TK NK PON TAK PE..

CARA2..
-SATUKAN TEPUNG DAN AYAK GULA HALUS
-MASUKKAN SUSU CAIR..
-MASUKKAN TELUR YG DIKACAU SEDIKIT..
-MASUKKAN SERBUK VANILA@PERISA
-MASUKKAN AIR..KACAU SEBATI GUNA WHISK..
-MASUKKAN BUTTER YG DICAIRKAN..
-TAPIS ADUNAN..SEDIA UNTUK DI MASAK..

CARA MEMASAK..
-GUNAKAN KUALI ANTI LEKAT(NON STICK)
-@KUALI LEPER YG DISAPU SEDIKIT MYK
-TUANG SESENDUK KECIL ADUNAN DLM KUALI
-JANGAN TEBAL @NIPIS SANGAT..
-BIARKAN MASAK SEKETIKA..BILA DH MASAK
TERUS ANGKAT ..TAK PERLU DITERBALIKKAN..
-MAKSUDNYA MASAK SEBELAH BAHAGIAN SAHAJA..

INTINYA..

-ISI DURIAN YG DI BUANG BIJINYA
-150ML FRESH CREAM (DIPUKUL KAKU)

CARA2 MEMBUATNYA..

-LETAK KEPINGAN KULIT TADI..YG LICIN BELAH BAWAH
-LETAK SESUDU FC..LETAK ISI DURIAN..LETAK FC LAGI
DI ATASNYA..
-KALAU BESAR KULITNYA BANYAK LAH LETAK INTINYA
-LIPAT KULIT SEPERTI LIPAT POPIA..
-SIMPAN DLM PETI SEJUK..BEBERAPA JAM SEBELUM
DIMAKAN..

-BOLEH JUGA JIKA SUKA DGN PASTRY CREAM..SEBAGAI
INTINYA..
-RESEPI PASTRY CREAM..

Pastry Cream
-2 cwn susu segar@cair
1/2 cwn gula-boleh kurgkan..
4 biji kuning telur saiz A
2 sdt serbuk vanila
secubit garam
6 sdb tepung jagung
2 sdb butter

Cara2..
-masukkan susu 1/4 dulu dan gula..
-msak dlm api yg kecil hingga sebati..
-masuk telur kacau lagi..
-masukkn vaninlla dan garam..kacau sebati..
-msukkn tpg jgung sesudu dulu..
-kacau masukkn bki susu dan tpg jgung semuanya..
dan masukkan butter..
-kacau sebati hingga mendidih..
-tukar ke dalm mangkuk..tutup mngkuk dgn plastik pembungkus..
-simpan dlm peti selama 3 jam @ semalman
-nk guna gaul seketika..

this recipe copy from : Afira Bloging Lifestyle


---tetiba ada terjumpa durian crepe warna hijau. jom view sini

15 comments:

  1. ok, kena try... tp tgk pada kerajinan.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah... itu lah, tahap kerajinan saya pun kurang.. ntah bila la dpt buat

      Delete
  2. a'aah kat mane2 dgr org citer psl durian crepe nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rata-rata sekarang org dok bercerita kan.. tapi seriusly memang sedap.. erm..

      Delete
  3. ramai betoi org duk bercerita pasal ni skrg ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm.. itu lah.. fenomena durian crepe skrg nih

      Delete
  4. Replies
    1. erm... x pasti pulak simpan dkt tmpt biasa or beku.. tp rasanya kalau lepas 3 jam dah boleh mkn better simpan tmpt biasa la kot.. hi hi saya pun blm try lagi..

      Delete
  5. thanks akak ye.. selama ni nk try tp terbantut sbb susah nk cari whipping cream..ni da bleh buat sndri cream die.hehehe... smgt nk try ni.. >,<

    ReplyDelete
  6. ade beza kti ngn resepi blog lain..diorang x pkai tepung ubi pun ngn butter yg dicairkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ha.. saya pun tak pasti.. coz blm cuba buat lagi..

      Delete
  7. blogwalking..mencari resepi durian crepe..xpernah rasa lg..huhuhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya sedap jugak.. kena la dengan tekak saya, my little princess and my en hubby.. semua blh masuk.. cuba lah. sedap

      Delete
  8. mana nk cari whipping cream...?
    biasa kt mana ade jual..susah la nk cari...

    ReplyDelete

Ringankan jejari manis anda, untuk menulis disini: