Pages

Monday, February 13, 2012

Kawasaki Disease menyerang kanak-kanak

Info ini ditujukan kepada semua ibu-ibu dan bapa-bapa diluar sana.


Pernah dengar tak tentang penyakit kawasaki disease. Aku pun sebelum ni tak pernah dengar tapi baru-baru ni anak kepada officemate telah dijangkiti dengan virus ini.

Tanda-tanda awal penyakit ini berpunca daripada demam yang berpanjangan.... Kejap demam kejap baik and then demam balik... ruam disekitar badan.

KAWASAKI DISEASE adalah penyakit saluran darah ke jantung mengembang dan boleh menyebabkan kematian jika lambat dirawat.. salah satu penyakit berpunca dari jangkitan virus. Kawasaki disease juga dikenali sebagai sindrom nod lymph, penyakit nod mucocutaneous, infantile polyarteritis dan sindrom Kawasaki

Selalunya virus ini akan mudah dijangkitan kepada kanak-kanak berumur dari 5 tahun ke bawah. Kawasaki disease ini berkemungkinan akan kembali berulang. So kepada ibu dan bapa mesti berhati-hati dengan penyakit ini... sekiranya anak anak demam yang berlarutan better dapatkan rawatan secepat mungkin...kadang-kadang demam pun boleh bawa maut.

Lagi info mengenai penyakit ini boleh lawati pagi ini..



19 comments:

  1. xpnh dgr pulak nama penyakit nih.. btw, thanks kongsi info yer :-)

    ohya, awk.. emmm awk bila komen selalu ada link yg warna biru tu kan.. sy ada baca dkt blog tihara, dia cakap.. link tu xelok buat sbb nanti dikira spam... blog blh ilang ke macam mana entah... sy pun x brp paham sgt..hihii

    ReplyDelete
  2. ok wak.. no hal la ;-)

    ohya, ni link yg saya ckp tu :-)

    http://herba-tihara.blogspot.com/2012/02/spontaneous-friday.html

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Mya : Apa yang saya tahu.. saya akan kongsikan kat sini.. untuk tatapan semua follower saya

      Delete
  4. huhu bahaya jugak ni..mmg ibu bapa kena alert klu ada tanda2 penyakit ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalamhati : memangkena pantau betul2.. kadang-kadang kita ingat demam biasa tapi mana tahu.. better dapatkan rawatan dari doktor

      Delete
  5. baru tau lah nama penyakit nie...cam nama jepun lak..hehehe...thanks for sharing yek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak salah saya, penyakit ni memang dari jepun.. tp tak berapa pasti la..

      Delete
  6. Replies
    1. itu la... kena banyak berjaga-jaga la sekarang..

      Delete
  7. kawasaki tu..brutal nama dia..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. H.J : itu la pasal.. mula-mula dengar pun mcm pelik... mcm nama motor pun ada..

      Delete
  8. info ni. kena gtau kakak ipar eza ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eza Boom Boom : harus sebar-sebarkan.. bahaya jugak penyakit ni..

      Delete
  9. Ank sy 3bulan dh kena.lgsg xtau psl simptom tu.demam pns pegi private kte demam campak xda ape2.amik ubt demam antibiotic je.xjln.on of demam.lps sebuln refer hosp sbb telinga kuar air nanah penuh myb coz demam pns hr tu.nsb baik echo normal.skrg 5bln demam balik.leher merah.tp tgn kaki pucat.berulang ke kawasaki?

    ReplyDelete
  10. Ank sy kena ms 3bln. Xtau lgsg psimptom die.pdhl hmpir semua simptom ada.pegi private kte dmm cmpak je.mkn ubt demam n antibiotic xjln.demam pns on of.bdn skit2.mulut merah sgt2 konon sbb demam pns.lps sebulan refer hosp gov sbb telinga kuar air nanah.myb sbb dmam pns hr tu.bgtau doc psl demam sblm ni.mmg kawasaki.nsb baik echo dh ok.selera minum pn ok n aktif sikit.so x amik intravena pn.skrg ni 5bln demam balik.leher merah.risau jgk berulang pykt ni.

    ReplyDelete

Ringankan jejari manis anda, untuk menulis disini: