Pages

Thursday, June 23, 2011

Contohi Wardina Saffiyah

Erm... kenapa aku suka sgt gunakan perkataan erm.. dipermulaan entry ni.. erm.. (erm.. lagi). Ok... Itu tandanya aku tgh cari idea untuk mula menulis. Harini Encik hubby exam... aku lak yg risau lebih dari dia.. besa la perempuan memang selalu mcm tu.. hopefully en hubby boleh jawab exam arini. Sian dia, aku tgk... study sampai tgh malm tido pun tak bape cukup..

Ok... berbalik pada tajuk entry hari ni. Hari ni puasa lagi.. Time break ni jengah-jengah la blog member2 blogger dan rasa macam nak nangis bila baca entry ni... "Berbaloi Penat Lelah Ku By Wardina Safiyyah". Entry ni menceritakan bagaimana wardina mendidik anaknya Amna dalam mengerjakan solat 5 waktu bermula usia 7 tahun. Kepada semua pembaca yang nak baca detail entry ni boleh klik sini. Thanks to hayati kerana share cerita ni.

Just nak kongsi pengalaman aku disini. Aku pun pernah rasa terharu bila alisha yg ketika itu berusia 1 thn lebih dah boleh follow aku solat. En hubby sambung blajar(part time - kelas malam). So Malam yg tinggal hanya aku dan alisha. Sbb alisha masih kecik, aku akan sembahyangg diluar (bkn dlm bilik) bukan apa - cuma dan bg alisha nampak aku jer..  (kalau tak melalak tak ingat dunia la nanti bila tgk mama dia tak der..) Sambil tu alisha sibuk main. Tiap kali bila selesai solat.. aku akan minta dia salam dan cium pipi. Satu hari tu.. dia ambik sejadah, konon-kononnya buat mcm sembahyang la. Dan aku sgt2 terharu dan menitis airmata aku bila tgk perilaku dia seolah-olah betul-betul tgh sembhyg. Complete dari mula takbir, rukuk, sujud... sampai bg salam (kanan n kiri). Masa tu hanya tuhan je yg tahu perasaan aku. Sgt2 terharu sambil dalam hati berkata alhamdullilah... moga-moga ianya kekal sehingga alisha besar. 

Dan skrg aku selalu perdegarkan dia zikir. Dia pun ikut sekali zikir. Dan dah pandai ckp "la i la haillah... muhammadar rasullulah". Doa makan hanya boleh sampai "allahhuma......." jer.. berserta dgn amin. Selebihnya dia tak hafal lg. Tiap kali mkn dia akan angkat tgn dan doa.


p/s: Contohi wardina safiyyah - Ibu Terbaik..

Wednesday, June 22, 2011

Antara blog yang kena hacked/digodam

Thanks to ciklaili kerana kongsi info ni. Boleh view sini untuk lihat rupa blog yang kena godam tu. Dan kat bawah ni ada list dari ciklaili antara blog blogger yang dah kena hacked pada 15 jun 2011 lalu.


Bagaimana kita nak elakkan diri dari digodam.
1. Gunakan password yang "strong", yang sukar diramal oleh penggodam. Antara tips yang kita boleh follow.
    - Password anda perlu mempunyai lebih daripada 8 alphabet (huruf)
    - Password anda perlu mempunyai gabungan simbol ($, @, *), Uppercase (huruf besar), Lowercase (huruf kecil) dan nombor.
    - Paling penting, jangan gunakan detail berkaitan diri anda sebagai password. Contoh nama, tarikh lahir, no tel dan lain-lain.

Contoh password yang boleh dijadikan contoh:
$yL@HIrPaD@TaHun2011. Jadikan password kita dalam 1 perkataan. Adakah orang akan menyangka kita akan menulis ayat sebagai password? Kemungkinan tidak dan ianya sukar diralam, dimana letaknya UPPERCASE atau lowercase, $ymB0L atau numBeR. Selalunya penggodam akan berjaya hacked bila password kita terlalu lemah.

2. Kekerapan menukar password
    - kadang-kadang, bukan taknak tulis password yang strong, cuma nanti takut nak log in dah lupa password. Maklumlah terlalu strong la katakan. Satu lagi tips yang boleh kita follow adalah dengan selalu menukar katalaluan kita. Kekerapan menukar password juga boleh mengelakkan kita dari di hacked. Selalunya motif hacker2 ni samaada nak kaut keuntungan atau sesaja suka-suka. So... sediakan payung sebelum hujan.

NEW REPLICA WATCH @FarizaFaisal Boutique

Looking for souvenir or birthday present? View more collection of New Replica Watch @FarizaFaisal Boutique.
 
Make an order only on facebook.
1. ADD : FARIZA FAISAL or email her on farizafaisal@yahoo.com
2. Leave details :
Full name
Address
Contact no/hp
Code No.

MAD - Chapped feet & chipped nails

 MAD Deal of the Day: RM38 instead of RM171 for Basic Manicure + Pedicure + Cuticle Treatment + Detoxifying Foot Bath + Exfoliant Rejuvenating Foot Treatment + Feet OPI Callus Therapy Treatment + Foot Massage + OPI Colour + French Style Design at Jojo Nails, Solaris Dutamas.

Pretty silk skirts, organza shift dress, tailored Bermuda shorts, suede satchel.
But what difference would it make if it is without freshly manicured and pedicured nails?

Get yours done for only RM38. It includes a foot spa too by the way. View details here.

Monday, June 20, 2011

Fadhilat Solat Dhuha

GANJARAN DUNIA DAN AKHIRAT
Dalam satu sabda Nabi Solallahu A’laihi Wasalam.

1. “Sesiapa yang mengerjakan solat Dhuha 2 rakaat, dia tidak dicatat dalam kelompok orang yang lupa
2. Sesiapa yang mengerjakan 4 rakaat Solat Dhuha, dia dicatat sebagai orang yang kuat beribadah.
3. Sesiapa yang mengerjakan 6 rakaat Solat Dhuha pada hari itu keperluannya akan dicukupi Allah.
4. Sesiapa yang mengerjakan 8 rakaat Solat Dhuha, Allah akan masukkan ke dalam golongan yang tunduk serta menghabiskan seluruh waktunya untuk beribadat.
5. Sesiapa yang mengerjakan 12 rakaat Solat Dhuha, Allah akan bangunkan baginya sebuah istana indah di dalam syurga”.

Baca lagi:

Novel Online - Kasih yang Suci (Nora Elena)

Dah habis slot akasia "Nora Elena", start minggu ni ada cerita baru pulak... Lakonan iqram dan fasha sanda. Tajuk... erm apa ek tajuk cite tu.. tak ingat ^-^ Memori aku dah lemah la..
Ada member aku kat ofis ni memang suuuuka sgt baca novel. Jumaat lepas, try search kat internet novel kasih yang suci a.k.a Nora Elena (versi drama). And i found this link. Kepada penggemar atau peminat cerita nora elena yg masih tercari-cari novel kasih yang suci boleh la baca novel kasih yang suci secara online. Just klik sini. Sempat gak forward link ni kat member aku tu.. heppi.. gila dia.. Dan baru aku sedar yang sebenarnya........................... Bila tengok cover novel tu, baru aku sedar yang sebenarnya aku dah baca novel tu.. ha ha ... macammana boleh lupa ek... memang sah daya ingatan aku dah lemah.. Tak leh jadi ni... lepas ni kena mkn kismis byk2. Bahaya wei... nanti kang belum sempat tua dah nyanyok... Ohhhhhh.... Tidak... 
p/s: heh... heh... he... lepas ni akan ku follow drama baru... "stanza cinta" - baru start semalam, lakonan - ofcoz la actor malaya aaron aziz... Rindu la pulak nak tgk cite ni ^-^

Friday, June 10, 2011

Selendang/ shawl ombak plain RM 15 SAHAJA!!!

Sejak kebelakangan ni, suka sgt pakai shawl... So... time break semalam sempat la jugak usha-usha shawl online. Then terjumpa la shawl yang dicari-cari. Sesapa yang nak cari shawl yang trendy leh view sini Kedai Online Free Shipping murah.