Pages

Wednesday, December 29, 2010

Gud News

Arini aku nak kongsi berita gembira yg aku baru terima semalam. Abang aku ada wat bisnes lembu secara kecil-kecilan. Bisnes ke?.... tak tahu istilah apa yg sesuai. Boleh la kot, sbb blh diketagorikan sbg family bisnes la.

Sblm ni, abang aku ada invite kitaorg (me+husband) untuk join share. Modalnya hanya belikan sekurang2nya 1 ekor lembu. Dan part penjagaan pula akan diuruskan oleh abang aku sepenuhnya. Kitaorg hanya akan terima untungnya sahaja. Aku pun memang sgt2 berminat untuk join share ni. Dan kitaorg pun setuju nak join. Aku ada sampaikan hajat ni pada my lovely father/mother, minta tlg carikan 1 ekor lembu betina dan minta tlg abang aku jagakan. Dari segi keuntungan pula, ada la bisnes planning yg telah diaturkan/disusun oleh abang aku yg boleh dikatakan agak adil la.Tidak dinafikan abang aku ni bab bisnes planning boleh tahan jugak la strategi dia. 

Tapi setelah kitaorg telah berpindah kerumah baru+my hubby dah start continue study, hasrat kitaorg pun terkubur. Maybe blm rezeki kitaorg untuk join share lagi. My hubby cakap, maybe next time kita join.

Continue balik cerita pasal gud news td, semalam terima call dari my father, menyatakan yg dia dah belikan 2 ekor lembu untuk kitaorg (1 ekor ibu + 1 ekor anak berusia 5 bulan)..... Hah!............................................... Terkezut aku dgn my hubby coz kitaorg tengah kekurangan bajet ni.

Tapi apa yg sangat memeranjatkan aku adalah...... my father ckp kitaorg tak yah risau pasal modalnya, sbb modalnya telah diuruskan oleh my father/mother aku...... Serius tak caya Beb. Sangat2 terharu...... sehinggakan tak terucap dgn kata2. Sampai nak nangis rasa.......... Hu hu hu..... Akhamdullilah... tapi aku dah berjanji, klu ekonomi kitaorg dah OK, aku akan gantikan balik modal tu. InsyaAllah... Moga allah murahkan rezeki kitorg sekeluarga hendaknya ..... Amin


image from google
p/s: Maybe mcm ni la kot lembu aku tu kan..... teruja siut nak tgk....


Tuesday, December 28, 2010

Aku ada kamu


image from google

Lirik Lagu Ku Ada Kamu - By Adira AF8

Di kala ku kehilangan di dalam kegelapan,
Kau suluhkan sinar petunjuk,
Di kala ku kesedihan,
kau ukirkan senyuman,
Dengan penuh sabar memujuk,

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh.

Andai hari esok langit akan runtuh,
Tabahlah menjunjung bersamaku,
Andai hari esok dunia gelora,
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu.

Di kala aku tak pasti,
Kau tampil dengan berani,
Membimbing agar lebih yakin,
Dan bila hidup penuh soalan,
Kau berikan jawapan,
Melengkap semua kekurangan...

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh,

Andai hari esok langit akan runtuh,
Tabahlah menjunjung bersamaku,
Andai hari esok dunia gelora,
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu.

Tidak mungkin diri ini mampu,
Hidup tanpa doronganmu,

Andai hari esok langit akan runtuh,
Tabahlah menjunjung bersamaku,
Andai hari esok dunia gelora,
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu.

p/s : Sangat2 suka lagu ni.... Penuh  bermakna.... Dedicate this song to my beloved husband... i really2 appreciate every single time with you.

Congrate to malaysia football team

Rasanya masih belum terlambat untuk aku ucapkan tahniah pada team bola sepak malaysia coz berjaya menyalahkan Indonesia dengan jaringan 3 berbalas 0 semasa  pertandingan piala suzuki AFF 2010. Hopefully semangat yg sama jugak dibawa untuk 2nd final game di Stadium Utama Gelora Bung Karno, Jakarta pada 29/12/2010.

Tiba-tiba plak aku jd sgt2 excited untuk menonton game ni. Tapi takut pun ada jgak, bkn sbb takut malaysia kalah tapi takut klu2 berlaku perkara2 yg tidak diingini semasa game berlangsung nanti.

Sbbnyer..... iyerla masa 1st final game aritu macam2 cerita yg kita dgr kan. Sinaran laser la, Malaysia gunakan bomoh la...... erm.... entah la.... no comment.... Tapi  jurulatih Indonesia, Alfred Riedl dah umumkan sinaran laser tersebut bukan  penyebab kekalahan team indonesia.

Walau apa pun berita yg kuar, aku harap semangat team malaysia takkan luntur dan beraksi habis-habisan bagi merangkul gelaran Juara Piala Suzuki AFF 2010. Chayok.... chayoookkkkkk.... Malaysia Boleh.

Monday, December 27, 2010

Menerima Kunjungan

Mood untuk update blog arini, meronta2... so aku ringankan jari jemari aku untuk memulakan tarian pada keyboard...... yg muziknyer bercampur-campur... kdg2 muzik rancak dan kdg muzik slow.... Berbackgroundkan angin sepoi-sepoi bahasa (angin aircond kat opis ni, yg entah kenapa arini terlampau kuat).

Ahad lepas (26/12/2010), mak/ayah mertua, abang ipar, adik ipar & kakak ipar dtg umah. Saja jln2 katanyer. Penuh la rumah kitaorg ahad aritu. Parking keta full. Sampai kena parking kt luar. He3... ye la memang la full, parking keta cuma muat untuk 2 biji keta je. Lain la klu umah banglo.

Pagi2 lg kitaorg bergegas ke pasar.. Aku lemah ckit pegi pasar kat nilai ni sbb crowded sgt la... tak selesa nak jln. Berlaga bahu. Klu setakat nk mkn kitaorg anak beranak, aku beli kat kedai umah aku je. Tp ni sbb MIL & FIL dtg dr jauh, so bersesak2 la ckit kan. Lagipun diorg bkn selalunyer dtg.

My hubby request masak gulai ayam, tp..... dah slalu sgt la mkn ayam. Tukar selera nak. So... setelah mendapat kata sepakat, kitaorg decide masak gulai nenas + udang... dah lama tak masak gulai nenas. Sedapnyer.... Ingat nak snap gambr ckit tp xsempat la smua dah masuk dlm perut.

Dalam  kul 10.50am rombongan MIL/FIL + adik/abg/kakak ipar sampai. Hidangan dah ready, cuma tinggal nk goreng ayam je....

Lupa lak nak beli kueh, tp nasib baik ada pau kacang dan pau ayam frozen yg aku beli dr ofismate aku. ada la jgak kudapan secara ringkas petang tu.....

 Apa yg paling best, aku tak payah cbuk2 nak mengemas sbbnyer, abg ipar aku bw bibik dia, so..... masa diorg bertolak balik, rumah aku pun dah clear.... Hua3... Tak payah la aku cbuk2 mengemas lagi..... Bagusnyer klu slalu mcm ni kan... Tp aku tak mampu nak pakai bibik lg....

Special request dr MIL - My MIL minta bungkuskan sambal belacan..... Sedap katanyer.... Hua3.. menjadi jgak  sambal belacan aku arini...

Rentetan Peristiwa

Dah lama tak update blog. So... arini aku akan storykan apa yg berlaku baru2 ni.

21/12/2010 - Selasa
Hari ni aku ada terima satu panggilan 'misteri' dari nombor telefon yg tidak dikenali. 'Misteri' ?  jeng... jeng... jeng. Takutnyer dengar. 2 kali deringan berbunyi dan  aku hanya membiarkan deringan terus berdering.. ek eh... mcm ayat dlm novel la plak. Tu la masa kecik2 dulu berangan nak jadi penulis tp............ tak kesampaian. Angan2 jer.... Sambung blk cerita pasal panggilan misteri td. Aku tak berani nak angkat, sbbnyer............... Bila aku tgk screen hp, no yg tertera adalah 015-xxxxxxx. aiks..... x pernah plak aku tgk no hp yang bermula dari 015. Syarikt telco baru ker? sori la kdg2 aku ni, termiss jgak info2 baru ni.  Erm.... itulah reasonnyer kenapa aku x jwb call tu.

Pemanggil misteri tersebut terus mendail. Dan akhirnya aku beranikan diri utk menjwb panggilan tersebut.... Dan rupa2nyer pemanggil misteri itu adalah MY HUBBY. MasyaAllah.... Ingat kan sapa td.... Lupa plak my hubby tertinggal hp kt umah arini. (no tu adalah dr ofis jaring, my hubby pegi Jaring utk upload data)Hua3.... Dan yg paling kalakarnyeer adalah my hubby ada tinggalkan voicemail yg ucapannyer sgt2 mencuit hati.... he3 tp part ni xleh kongsi.... biar aku sendr tahu... Biarlah rahsia.

23/12/2010 - Rabu
Arini aku ada training. Actually, training tu kitaorg (IT) yg anjurkan tp aku langsung tak tahu satu apa pun berkaitan modul tu... serius beb... aku tak pernah terlibat dgn modul ni sblm ni. tiba2 bos ckp kitaorg kena bg training kpd user2 distesen. Giler..... memang giler.... can u imagine as a trainer, i didn't know anything about the module. How can i be a trainer.... Ops.... sapa yg nak jwb soalan tu.... Aku pun x terjwb

he3.... tp nasibbaik, aku bukan trainer..... cuma asst. trainer. Tp sbg asst. trainer aku kena jgak tahu modul tu kan. So... apa yg aku buat adalah, sambil menyelam minum air. Masa partner aku sibuk bagi training time tu la aku ceduk ilmu (study) ckit. Berbekalkan manual yg telah disediakan oleh my partner. he3....  at least masa diorg dok cbuk menyoal time tu blh la tlg2 ckit. Sian kat partner aku kan klu tak semua dia yg kena buat. Apa yg penting.... training aritu berjalan dgn lancar tanpa sebarang gangguan. Yahooooooo....

Tapi disebalik cerita training ni, ada lagi satu perkara yg berlaku sblm trainig bermula. Aku terlupa handbag kat umah.... wa... wa... wa.... Hah!... mcm mana blh tertinggal?... soalan ni pun aku x leh jwb. Apa yg aku blh ckp.... benda dah nak jadi nak wat mcm?. Tapi untungnya aku, my hubby tak marah, dia ckp kita blk ambik...  pukul 9.00 am baru aku masuk opis. Masuk je opis terus bergegas ke bilik training.

Episod minggu2 terakhir bln 12 ni, byk berlaku situasi "kitaorg suami isteri tertinggal brg"... Sabar je la....

Wednesday, December 1, 2010

How to manage work

Arghhhhhhhhhhhhhh.... Hari ni tension sesangat sbb keje byk dan tak tau nak focus yang mana satu. Sbb semuanya urgent....

Erm... nak nangis pun ada...

............update on 1.57 pm.......


arghhhhhhhhhhhhhhhhh............. tambah keje lagi.. mati la mcm ni... blh pengsan seminggu klu keje byk gini. Tu pun ada yg masih kata "keje gomen byk goyong kaki". Sapa yg ckp tu.... Cuma kdg2 je tak der keje (blh dikira dgn jari) + tak der bos baru la panjang langkah kitaorg..