Pages

Monday, November 29, 2010

Dalil Cinta

Wau... entry kali ni mcm lain je bunyinyer.. He he he. Bukan apa smlm tgk drama kat TV3, pencalonan anugerah skrin. Tajuk "Dalil Cinta".

Hero/heroin : Fahrin Ahmad dan Sharifah Amani.

my favourite actor
Actually sblm ni pun dah pernah tgk drama ni. Slalunyer aku tak kisah sgt pasal siaran TV ni. Follow je, siaran apa yg hubby tgk, tapi smlm siap ckp awal2 dgn hubby nak tgk TV3.

Apa yg menariknyer aku tentang drama ni adalah character Sharifah Amani yg masih belajar tp nak jugak kawin. Reason yg dia bg kat mak dan ayah dia adalah "mereka adalah pasangan yg wajib kawin". Hu hu..  

Seorg remaja yg tak tahu nak menguruskan rumahtangga. Bukan setakat rumah tangga, uruskan diri sendiri pun fail.... 
Ops... sama la mcm aku dolu-dolu... hah hah ha....

Monday, November 8, 2010

Bantu Anak Berjalan

Hari ni, 8 Nov 2010 genap umur Alisha 1 tahun 3 bulan, tapi Alisha belum boleh berjalan mcm kanak-kanak lain. Member sebelah rumah, anaknya tua 1 bulan daripada Alisha, dah boleh berjalan masa umur 1  tahun 2 bulan. Sebagai seorg ibu, aku sgt2 menantikan saat2 Alisha dah boleh berjalan sendiri. Tak sabar rasanya menantikan saat itu.

Aku ada servey kat internet cara2 nak bantu anak berjalan. Daripada apa yg aku baca, ada 1 artikel yg aku akan terus sabar menantikan Alisha berjalan dengan sendirinya.

Artikel:
1. Paling penting ibu bapa tidak harus membandingkan anak anda dengan anak org lain. Sebaliknya terima keupayaan anak anda seadanya. Setiap perkembangan anak2 adalah tidak sama, bergantung kpd keupayaan anak itu sendiri. Selagi bayi itu berkembang secara normal, tidak perlu risau.

2. Galakkan anak anda berpapah dan berpaut pada perabot rumah, bagi meningkatkan kestabilan dan membantunya untuk menyeimbangkan badab dengan betul

3. Apabila anak anda yakin, dia akan bergerak mengelilingi perabot untuk mencapai mainan beliau.

4. Baby walker bukanlah alat terbaik untuk membantu anak anda berjalan lebih awal. Sebaliknya anda harus berhati2 kerana byk kes2 kemalangan terjadi akibat penggunaan baby walker. Malah ia boleh menyekat perkembangan semulajadi anak anda. Bukan bermakna anda tidak boleh menggunakan baby walker cuma anda seharusnya memberikan pengawasan yg lebih ketat semasa anak anda di dalam walker.

5. Cuma biarkan anak anda terbiasa dgn permukaan2 yg berbeza seperti rumput, karpet, kayu dan pasir untuk menambah keterujaan anak anda.

6. Memegang @ memimpin tangan memang cara terbaik untuk membantu anak berjalan tetapi sebenarnya menjejaskan keseimbangannya. Kalau mahu juga berbuat demikian cuba pegang badannya supaya tegak.

So.... dari artikel di atas, aku akan terus menunggu saat-saat Alisha berjalna dengan keupayaannya sendiri.

Friday, November 5, 2010

Rindu sangat2 diawal kehamilan

Tiba2 jer rasa rindu masa mula2 pregnant dulu. Ermmm....
Time ni tgh pregnant, tp x ingat bape bln.






Menu Hari Ini.

Hari ni cuti semperna depavali, untuk semua member2 yg menyambut Depavali, aku ucapkan Happy Depavali to all of you. , kitaorg rehat2 je kat umah, lagi pun my hubby dah nak exam mid-term.
Pagi td, kitaorg breakfast simply jer, sbb xde apa dlm peti sejuk. Aku masak spageti (sos/kuah sendiri bikin, sbb sos prego xde) + ayam + tomato je. Semua bgr2 basah dah habis.Tapi my hubby cakap sedap jugak (tersenyum aku dpt pujian) OK lah tu kan.

Menu untuk tengahri, aku masak sambal terung belanda @ pipit + ikan bilis. Selasa aritu aku EL, sbb alisha tak berapa sihat. Kebetulan cuti, pegi mydin jap beli susu alisha ternampak terung pipit. My hubby pun berselera makan, siap tanya lagi... nasi ada lagi tak? Sib baik masak nasi lebih td. Lama terung pipit tu  kat dlm peti sejuk, akhirnya tghari td jadi lak jugak aku wat sambal. Maklumlah week day aku tak masak sbb my hubby ckp tak yah masak, dia nak aku rehat.  i really2 love him coz dia sgt2 memahami.... He3

 Malam ni aku tak masak, kitaorg beli je kat pasar malam nilai. Balik dari taman awam nilai td (bw alisha gi main kat playground) terus singgah pasar mlm beli mkn. So mlm ni aku rehat. Alisha pun tdo awal, maybe penat kot.

Monday, November 1, 2010

Mood......... Malas.

Pagi tadi follow my 2nd boss pergi bg taklimat kat Port Klang, untuk implement modul cukai join dgn MOF.
Penatnyer.... first time pergi Port Klang, jauh gilerrrrr... sampai tertido2 la kitaorg....

Dah lama tak naik bas, mula la rasa loya-loya nak muntah... Bukan sebab pregnant yer... Sbb dah lama sgt tak naik bas.... He he he... Semenjak dah kawin ni kan, naik keta jerrr..Tu yg rasa semacam je tuhhhh... 

Nasib baik bos tak de arini... boleh la ngelat ckit...  Sian kat my 2nd bos, coz dia tak sihat tapi terpaksa gak pegi untuk bg taklimat tu..

Balik dr Port Klang, view FB jap.... and ada 1 message.... Berbunyi....

pn siti, boleh tahu pn siti asal mana? sekolah mana?umur berapa? saya mencari org yg seiras mcm puan...saya alor setar.

opsssss....... siapa kah dia??? aku pun x tahu, maybe salah org.... ha ha ha. sebab kat dunia ni kat memang ada org yg iras kita....