Pages

Wednesday, December 29, 2010

Gud News

Arini aku nak kongsi berita gembira yg aku baru terima semalam. Abang aku ada wat bisnes lembu secara kecil-kecilan. Bisnes ke?.... tak tahu istilah apa yg sesuai. Boleh la kot, sbb blh diketagorikan sbg family bisnes la.

Sblm ni, abang aku ada invite kitaorg (me+husband) untuk join share. Modalnya hanya belikan sekurang2nya 1 ekor lembu. Dan part penjagaan pula akan diuruskan oleh abang aku sepenuhnya. Kitaorg hanya akan terima untungnya sahaja. Aku pun memang sgt2 berminat untuk join share ni. Dan kitaorg pun setuju nak join. Aku ada sampaikan hajat ni pada my lovely father/mother, minta tlg carikan 1 ekor lembu betina dan minta tlg abang aku jagakan. Dari segi keuntungan pula, ada la bisnes planning yg telah diaturkan/disusun oleh abang aku yg boleh dikatakan agak adil la.Tidak dinafikan abang aku ni bab bisnes planning boleh tahan jugak la strategi dia. 

Tapi setelah kitaorg telah berpindah kerumah baru+my hubby dah start continue study, hasrat kitaorg pun terkubur. Maybe blm rezeki kitaorg untuk join share lagi. My hubby cakap, maybe next time kita join.

Continue balik cerita pasal gud news td, semalam terima call dari my father, menyatakan yg dia dah belikan 2 ekor lembu untuk kitaorg (1 ekor ibu + 1 ekor anak berusia 5 bulan)..... Hah!............................................... Terkezut aku dgn my hubby coz kitaorg tengah kekurangan bajet ni.

Tapi apa yg sangat memeranjatkan aku adalah...... my father ckp kitaorg tak yah risau pasal modalnya, sbb modalnya telah diuruskan oleh my father/mother aku...... Serius tak caya Beb. Sangat2 terharu...... sehinggakan tak terucap dgn kata2. Sampai nak nangis rasa.......... Hu hu hu..... Akhamdullilah... tapi aku dah berjanji, klu ekonomi kitaorg dah OK, aku akan gantikan balik modal tu. InsyaAllah... Moga allah murahkan rezeki kitorg sekeluarga hendaknya ..... Amin


image from google
p/s: Maybe mcm ni la kot lembu aku tu kan..... teruja siut nak tgk....


4 comments:

  1. cik t..kalau lah Nora kan...mmg akan buat mcm mana ct buat nih..cuma kami nih xdak ja org nk jaga lembu..sbb mmg ada pulangan..serius..

    ReplyDelete
  2. tu la... memang dah lama abg ajak join tp modal x dak, tp dah alang2 mak/bapak ct dah tolong ni. alhamdulillah.... lepas ni klu ada modal top up lagi seekor ke. InsyaAllah

    ReplyDelete
  3. Lebih kurang le lembu tu, cuma saiznya kecil sikit. Tapi x perasan yang mana satu sebab dah banyak kan....

    ReplyDelete
  4. ye ke. Tak sabar rasanyer nak balik tgk. Tunggu kenduri kak chik. InsyaAllah klu tak de apa2 halangan. Arghhhhhhhhh.......... Rindu nak balik kampung

    ReplyDelete

Ringankan jejari manis anda, untuk menulis disini: